Broderi nåle

Broderi nåle

Tips og tricks om valg af nåle

I tidligere opslag er jeg kommet ind på hvor meget vlies har at sige for dit broderi, men kvaliteten af dit broderi, kan også påvirkes meget af dit valg af nål.

Jeg vil her prøve at forklare lidt om nålens anatomi, størrelse, belægning og spids, i håb om det måske kan hjælpe dig, med at finde ud af hvilken nål, der fungerer bedst, med din maskine og det du skal brodere.

De fleste industribroderimaskiner bruger DBxK5-nåle.
Det betyder blandt andet, at de er industrielle nåle og at øjet er næsten 25% større end på en almindelig.

Hos Scanteam sælger vi Groz-Beckert nåle og har de fleste størrelser på lager.

Hvis du gerne vil vide mere om Groz-Beckert nåle kan du læse mere her.

 

Nåle størrelser

Nåle findes i flere forskellige størrelser, alt efter hvad du skal bruge dem til.

De fleste er markeret med to numre, f.eks. 75/11 nåle. Det første tal er metrisk og er nåle-akslens diameter. Det måles i hundrededele af en millimeter, det vil sige nålen har en diameter på 0,75 mm. Det lavere tal bliver brugt i USA og er et vilkårligt tal, der også bruges til at indikere nålens akseldiameter.

Normalvis bruger man nålestørrelser mellem 65/9 til 80/12.

Hovedreglen er at mindre nåle fungerer godt til finere materialer, tyndere tråde og delikat detaljerearbejde.
Hvorimod større nåle fungerer godt til hårdere og mere slibende materialer. Da hullerne lavet af nålen er større, skaber syning mindre friktion på trådene og hjælper med at forhindre tråd brud.

StørrelseFordeleUlemper
60/8Bruges til de tyndeste tråde og fineste detaljer på broderiet.Tyndere nåle er mere tilbøjelig til at bøje og knække. Mindre almindelig nålestørrelse og kan være vanskelige at skaffe.
65/9Mindste størrelse af de mere almindelige nåle. Bruges til fine stoffer, 60’er tråd og delikate designdetaljer og små bogstaver.Tyndere nåle er mere tilbøjelig til at bøje og knække.
70/10Bruges til fine stoffer, designdetaljer og små bogstaver. God nålestørrelse til et større flertal af broderiarbejdet.Tyndere nåle er mere tilbøjelig til at bøje og knække.
75/11Standard nålestørrelse som god til størstedelen af broderi.Kan være for stor til finere detaljer.
80/12Størst af de mere almindelige nåle. Ofte anvendte hætter med buckram-bagside eller bomuldkanaljakker til at mindske tråd brud.Større huller kan beskadige finere materialer og mindre designdetaljer.
90/14Bruges sammen med nogle special tråde og metalliske tråde.Større huller kan beskadige finere materialer og mindre designdetaljer Mindre almindelig nålestørrelse og kan være vanskelige at skaffe.
100/16Brugt med de tykkere tråde så som uld-akrylblandinger.Større huller kan beskadige finere materialer og mindre designdetaljer. Mindre almindelig nålestørrelse og kan være vanskelige at købe og købe.

Nåle Spidser

Der findes flere forskellige slags nålespidser. De to vigtigste er skarpe og kuglepunkter.

Skarp spids unødvendigt er generelt bedre til at skære igennem materialer og anvendes sædvanligvis på tæt vævet eller ikke-vævet.

Kuglespids nåle bruges ofte på strikkede materialer. De har en tendens til at bevæge materialets tråde til siden af nålen, når de syr.
Ball point nåle er normalt markeret med en "BP" på pakken.

Nålens belægning

Nåle findes med forskellige former for belægning.

Standard nåle er sølvfarvede og har en sy-levetid på cirka 4 til 6 sy-timer.

Titaniums nåle er gulfarvet og giver en forlænget sy-levetid på 2 til 3 gange en almindelig nåls levetid. Mens de er stærkere nåle, har de lidt flexibilitet. hvis de bøjes, knækker de oftere i stedet for at bøje af. Titaniums nåle er normalt markeret med en "Gebedur" på emballagen.