De 10 mest almindelige fejl ved maskinbroderi – sådan undgår du dem

De 10 mest almindelige fejl ved maskinbroderi – sådan undgår du dem

tips og tricks indenfor maskinbroderi

Når jeg snakker med vores kunder, er der nogle helt almindelige fejl ved maskinbroderi, der dukker op igen og igen. Også blandt dem der har arbejdet med broderimaskiner i mange år. Jeg ved godt at fejl er en uundgåelig del af læringsporcessen, og jeg har selv været igennem flere af dem.
Men hvis du lige er begyndt – ville det måske være godt at vide, hvilke der er mest almindelige. Så kan du måske undgå nogle af dem?

Så her er mine top 10 broderifejl, og hvordan man undgår dem. Jeg håber, at dette hjælper dig i din læring, eller i det mindste bekræfter, at du ikke er alene når det nu går galt. Vi har alle gjort en eller flere af disse fejl.

Første ting du bør undgå: at forlade broderimaskinen

Gå ikke væk fra din broderimaskine, mens den er i gang med at brodere et design, specielt hvis det er noget du ikke har broderet før. Når du er i nærheden af maskinen, kan du nemmere høre eller se, hvis noget ikke er som det skal være, og stoppe maskinen, på den måde kan du redde meget før det går helt galt.
Da jeg lige var begyndt ved Scanteam, og skulle lære vores maskiner at kende, begik jeg den fejl at gå væk fra maskinen, jeg var sikker på at den nok skulle gå, jeg endte med at køre i rammen. Havde jeg været i nærheden af maskinen havde jeg kunnet se det ville gå galt.

Anden ting du bør undgå: at prøve at komme alt i ramme

En af de første ting jeg blev spurgt om at brodere, var et navn på et læder forklæde. Det var umuligt for mig at få det til at sidde pænt i rammen og der kom rammemærker på læderet. En af mine kollegaer kom mig til undsætning og viste mig hvordan jeg kunne sætte klæbevlies fast på rammen og derefter klæbe forklædet fast. Det er også meget hurtigere end hvis du skal have sat det fast i rammen.
Det har lært mig at ikke alt skal rammes op, og specielt tykke ting kan være rigtig svære at få til at sidde pænt i rammen. Det findes mange alternativer til de almindelige rammer. Du kan læse mere om vores udvalg af rammer her

Tredje ting du bør undgå: ikke at bruge vlies eller bruge den forkerte slags

Jeg bliver til tider spurgt om man kan spare vliesen væk, mit svar hver gang er nej. Det er meget vigtigt at man får stabiliseret stoffet man vil brodere i, selv på meget tykke stoffer vil jeg vælge at ligge en rivevlies under. Der findes mange forskellige slags vlies, de mest almindelige er klippevlies og rivevlies.
Hvis du gerne vil vide mere om de forskellige slags vlies kan du kigge på vores blogindlæg fra september her.

Fjerde ting du bør undgå: at bruge den forkerte tråd

Det kan være fristende at bruge det tråd du nu engang lige har liggende til at brodere med. Men det kan være mere til skade end til gavn, og du kan blive skuffet over dit resultat.
Jeg havde engang en kunde der ringede til mig, fordi maskinen blev ved med at stoppe for tråd brud, efter lidt fejlsøgning frem og tilbage, viste det sig hun havde brugt en sytråd til at brodere med, fordi den havde den rigtige farve hun skulle bruge.

Broderitråd er vundet op på keglerne på en anderledes måde end sytråd. Det betyder, det er nemmere for tråden at blive trukket af keglen mens man syr.
Derudover er broderitråd sammensat på en anden måde og ser meget pænere ud når det bliver broderet.

Der er mange forskellige typer broderitråd, og næsten enhver broderi-entusiast har sit yndlingsmærke. Hos Scanteam samarbejder vi med det tyske Amann, du kan læse mere om vores Amann tråd her.

Man kan sætte en maskine op til at køre med en tykkere tråd, det ses blandt andet ved autopolstrerne hvor man kan lave flotte mønstre i læderet til sæderne og lignede.
Hvis du gerne vil vide mere om hvordan man syr med tykkere tråd, er du meget velkommen til at kontakte os.

Femte ting du bør undgå: ikke at lave en test

Når du skal lave et broderi for første gang, husk at lav en test på en rest du har.
Ud over du kan se hvordan det færdige resultat ser ud, kan du også se, om du har valgt de rigtige farver, eller om der er fejl i broderiet, der skal rettes inden du fortsætter. Derudover har du noget, du kan vise potentielle kunder fremover.
At have en mappe med forskellige broderier kan komme dig til gavn når du skal snakke med dine kunder om farver skrifttyper og lignede.

Jeg anbefaler ofte til folk der lige har købt en broderimaskine for første gang, at de skal vælge de fonte de gerne vil bruge og brodere dem, gerne i forskellige størrelser. Så kan folk nemmere vælge, hvilken de gerne vil have.

Sjette ting du bør undgå: at vælge det forkerte design til det forkerte stof

Her er det godt at tænke, høj sting antal - ingen delikate stoffer.

Hvis du for eksempel har et stort broderi, som er blevet brugt til ryggen på en jakke, vil det ofte være for stort at brodere på en T-shirt. Det kan til tider slå hul i T-shirten, eller det kan krympe helt sammen omkring broderiet. Hvis du gerne vil prøve alligevel, kan det nogle gange lykkes, ved at komme godt med vlies bagpå. Jeg vil anbefale, du prøver med et lag Klæbevlies og to lag Klippevlies.

Syvende ting du bør undgå: at skalere dit design

Jeg bliver nogle gange spurgt, når folk bestiller filer hos os, om man kan bruge det samme logo til både ryggen på en jakke og brystlommen på en skjorte.

Det afhænger af, om du har fået en original fil eller en maskin fil.

Hvis du ikke selv har lavet din fil, vil det ofte være en maskin fil. Her skal du være meget opmærksom på ikke at skalere for meget i designet, da stingmængden ikke vil ændre sig tilsvarende.
Dvs. hvis du har et ryglogo på 65.000 sting og skalerer det ned, vil det stadigvæk være på omkring 65.000 sting.

Har du dit eget broderiprogram, men stadigvæk bestiller dine designs udefra, kan vi, hvis du bestiller broderiet her, ofte sende dig en original fil, der er skalerbar.

Ring gerne og hør mere på 7585 7911 om vi kan skaffe filer, der passer til netop dit program

Ottende ting du bør undgå: Ikke at tage tiden til at dobbelttjekke før du starter med at brodere

For at undgå at man glemmer nogle af de vigtige ting er det rigtig godt at lave en tjekliste inden man går i gang med at brodere. Her er en ide til nogle af de ting du kunne have på din liste.

  1. Sidder materialet rigtigt i rammen? Er det den rigtige retning?
  2. Er designet placeret rigtigt?
  3. Er der nok tråd og undertråd på maskinen til broderiet?
  4. Har jeg valgt de rigtige farver på maskinen så de passer til mit design?
  5. Har jeg sat rammen rigtig fast på maskinen?
  6. Kan rammen støde ind i noget mens den kører?
  7. Har jeg det rigtige vlies under?
  8. Bruger jeg den rette nål til det jeg skal brodere?
  9. Har du husket at lave en trace?

Niende ting du bør undgå: ikke at have styr på dine filer

Man kan hurtig få samlet mange filer fra forskellige kunder.

Sørg derfor tidligst muligt for at opbygge en mappestruktur, hvor du nemt kan finde dine filer. Det vil gavne dig i det lange løb.

Tiende ting du bør undgå: at misligholde maskinen

Husk at behandle din broderimaskine godt, og den vil tjene dig i mange år. Nogle simple men vigtige vedligeholdelses opgaver er:

  • Hold dit spolehus rent og husk at give griberen en lille dråbe olie hver dag du bruger den.
  • Lav service på din maskine og husk den også skal have olie hvis den har stået stille.
  • Hold maskinen ren så der ikke kommer for meget støv ind i mekanikken
  • Hold rammerne rene
  • Sluk maskinen hvis den skal stå længe uden at brodere

Det er uundgåeligt at lave fejl når man broderer, specielt når du lige er begyndt, men jeg håber at disse tricks vil hjælpe dig på vej ind i broderi verdenen.